bizovac
Novosti
02/05/2019

21/05/2016
 Adress
The Bizovac Culture and Art Society
 
KUD BIZOVAC
Kralja Tomislava 89
31 222 Bizovac
Hrvatska
Contact
nacelnik@opcina-bizovac.hr
 

28/01/2012
Folklorne probe "A" grupe KUD-a "Bizovac" održavaju  se utorkom i četvrtkom od 20,30 sati. Pozivamo zainteresirane plesačice i plesače, a i tamburaše da nam se pridruže. S radošću očekujemo svakog novog člana! Info mob 099 437 3003.

kud
Tambura

Tambura je narodno žičano glazbalo. Turci su je donijeli na balkansko područje u vrijeme svojih osvajanja u 14. i 15 st.
Glazbalo slično tamburi poznato je već u staroj kulturi Mezopotamije u 3.  st., a o pretečama tambure govore i spomenici sačuvani u Egiptu. Tambura je seobom naroda donešena i na područje Slavonije  , (u čijem je srcu smješten i Bizovac). U toj Hrvatskoj regiji tambura je nacionalno i najpopularnije glazbalo, a u današnje vrijeme svira se u svim krajevima Hrvatske.
Izravna povezanost tambure s narodnim glazbenim stvaralaštvom danas se najviše očituje u Kulturno-umjetničkim društvima. Gotovo nema folklornog ansambla bez tamburaša. Tamburaški sastavi mogu idealno poslužiti kao pratnja u pjesmi i plesu folklornih grupa.
U kulturno-umjetničkom društvu “Bizovac” tamburaški sastav prati plesače i pjevače.
Tamburaški sastav manja je skupina tamburaša. U sastavu je  bisernica , dva brača (prvi i drugi bas - prim) , kontra i berda (bas).
Puni tamburaški sastav ima sve tri dionice, a na svakoj od njih svira po jedan svirač. No moguće su i druge varijante u sastavu: zajedničko sviranje na tamburama može se izvoditi u tercetu, kvartetu, kvintetu ili sekstetu, ali i u većim sastavima. Svirači tijekom izvedbe stoje. Uobičajeno je svirati bez nota, a izvedbom ravna primaš (najmanje glazbalo). Pri takvom je načinu sviranja moguća vrlo slobodna interpretacija i improvizacija.


Tamburebizovac
    kud