bizovac
Novosti
02/05/2019

21/05/2016
 Adress
The Bizovac Culture and Art Society
 
KUD BIZOVAC
Kralja Tomislava 89
31 222 Bizovac
Hrvatska
Contact
nacelnik@opcina-bizovac.hr
 

28/01/2012
Folklorne probe "A" grupe KUD-a "Bizovac" održavaju  se utorkom i četvrtkom od 20,30 sati. Pozivamo zainteresirane plesačice i plesače, a i tamburaše da nam se pridruže. S radošću očekujemo svakog novog člana! Info mob 099 437 3003.

kud
Bizovačka muška narodna nošnja

Iako je muška nošnja pretrpjela neke promjene ona je ipak ostala konzervativnija i gotovo da i nema lokalnih obilježja, već se uklapa u opću sliku slavonske muške nošnje.

Muško ruvo čine dva glavna dijela «košulje» i «gaće». Radnim danom, ljeti, to je bilo sve što se nosilo. Prsluk, tkanica i šešir oblačili su se nedjeljom i drugim svečanim prilikama. Radnim danom opasivao se nešto širi kožnati pojas, a tkanice su nosili samo momci dok se ne ožene. Ni opanci ljeti nisu bili obavezni, a kad su nošeni obuvali su ih na «obojke», pravokutne komade tkanine u koje se zamotavaju noge, a služili su umjesto čarapa. Vunene čarape, rad «štrikera», ulaze u upotrebu oko 1900. godine. U odnosu na današnju, starija muška nošnja razlikovala se u toliko što su gaće  bile šire i kraće, sezale su do polovine lista noge. Košulje se nisu zakopčavale dugmetima, već su vezivane uzicama. I gaće i košulja bili su ukrašeni raspletom.

Zimsku odjeću dopunjavali su krzneni i vuneni proizvodi profesionalnih obratnika, ali je bilo i domaćih izrađevina. To su na primjer kod muškaraca bile «jope», a kod žena «rekljice». Jopa je od konopljinog platna predmet izrađen u obliku hlača, relativno uzak, a nosio se preko gaća. Rekljica je kaputić koji se izrađivao od crvenog i zelenog pliša ili crne svile. Obrubljen je «kasarlijom», umjetnim sintetičkim krznom, a nosi se preko oplečka uskih rukava, obično uz šreg.


Muska nosnja Bizovac
bizovac
    kud